Cordelia Mary Consett

Op 6 juni 1893 treedt Charles de Lambert (27),  in de kerk Saint-Joseph van de congregatie van de Paters Passionisten – een katholieke Ierse missie - 50 avenue Hoche in Parijs 7e, in het huwelijk met de zestienjarige Cordelia Mary Consett.

Huwelijksakte Charles de Lambert en
Cordelia Mary Consett
6 juni 1893
Afb. 4-7

Vertaling: ‘In het jaar duizendachthonderddrieennegentig, de zesde Juni om kwart over vier van de middag,

Huwelijksakte van Charles, Alexandre, Maurice, Joseph, Marie Jules, Stanislas, Jacques, graaf de Lambert, geboren in Funchal (eiland Madeira) op 30 December duizendachthonderdvijfenzestig, kandidaat in de rechten, wonend 18 avenue La Bourdonnais, daarvoor 21 rue de Vaugirard met zijn moeder, meerderjarige zoon van Alexandre, Charles, graaf de Lambert, overleden, en van Marie, Louise Marguerite de Savary de Lancosmes Brèves, zijn weduwe, onroerend goed eigenaar, aanwezig en instemmend, en van Cordelia Consett, geboren in Kensington graafschap Londen (Engeland) de achtentwintigste oktober duizendachthonderdzesenzeventig, zonder beroep, wonende met haar vader en moeder op château du champ de Bataille (Eure) en rechtens in Londen, minderjarige dochter van William Warcop Peter Consett en van Harriett Georgina Edith Warcop Kerr, zijn echtgenote, onroerend goed eigenaars, aanwezig, instemmend. Opgemaakt door ons Claude

A?, adjunct van de burgemeester, ridder van het legioen van eer, ambtenaar van de burgerlijke stand van het zevende arrondissement van Parijs, die publiekelijk overgaan op het gemeentehuis, tot de huwelijksvoltrekking, na het ter lezing brengen aan de partijen: van hun geboorteakten, van de akte van overlijden van de vader van de toekomstige, de certificaten van zede gepresenteerd door de twee toekomstige echtelieden, de publikaties geschied op dit gemeentehuis, in het zesde arrondissement en in Sainte Opportune du Bosc (Eure) op de zondagen zeven en veertien mei jongstleden, zonder bezwaar: alle stukken naar behoren geparafeerd, en van het hoofdstuk van het burgerlijke wetboek over de rechten en plichten van de echtgenoten: na de toekomstige aangesproken te hebben, zijn moeder, de toekomstige en haar vader en moeder die verklaard hebben dat een huwelijkscontract afgesloten is, zevenentwintig mei jongstleden voor mr. Gatine, notaris in Parijs, die ons een certificaat ervan heeft geleverd, wij hebben gevraagd aan de toekomstigen of ze elkaar willen nemen als echtgenoot en nadat ieder bevestigend heeft geantwoord hebben wij uitgesproken, in naam van de wet, dat Charles Alexandre Maurice, Joseph, Marie Jules Stanislas, Jacques, graaf de Lambert en Cordelia Consett in de echt zijn verbonden, in aanwezigheid van de markies de Luppé, onroerend goed eigenaar rue ? de Jouy 29, zesentwintig jaar oud, neef van de bruidegom, graaf de Beaumont, onroerend goed eigenaar 12 boulevard des Invalides, achtenzestig jaar oud, oom, Louis graaf de Boisgelin, luitenant bij de 3e  kurassiers in Tours, tweeëndertig jaar oud, zwager van de bruidegom; Réginald Talbot, militair attaché bij de ambassade van Engeland, tweeënvijftig jaar oud, getuigen die getekend hebben met de bruidegom, zijn moeder, de bruid en haar vader en moeder na lezing. Graaf de Lambert x C. Consett

Savary de Lancosme? Lambert ? Consett
Le ? de Luppé ? Consett
Comte Jacques de Beaumont Louis de Boisgelin
? Talbot
?’

Dat is, lijkt het, het begin van een mooie en solide wederzijdse liefde van de werkelijkheid waarvan niet veel bekend is. Wat de persoonlijkheid van markiezin Cordelia Mary de Lambert geboren Consett betreft, beknopt afgeschilderd als een verfijnde vrouw, een mooie, deftige verschijning, hebben wij slechts de getuigenis van één met Cordelia verbonden mevrouw: “zij was voor mij een onvergetelijke vriendin”.

Een enig meisje wordt uit deze verbintenis geboren. Na tien jaar huwelijk komt op 14 november 1903 in Parijs 16e Marie Marguerite Cordelia Juliette Philomène de Lambert ter wereld. Daysie  - men geeft haar snel deze bijnaam - is een heel aardig blond en zeer intelligent meisje. Ze verblijft vaak bij haar tante en oom graaf Louis de Boisgelin op Château du Houssay (noordelijk van Provins, Seine et Marne) dat de graaf na de oorlog van 1870 heeft laten restaureren. In 1940 is ze zwaarlijvig, geestelijk onevenwichtig en heeft ze verblijven in een psychiatrische inrichting doorgemaakt. Ze is als vrijgezel gestorven in een kliniek te Saint-Sylvain d’Anjou, Frankrijk, op 21 november 1953 03:00. Met haar doofde een geslacht uit.